Stichting Saha

Nieuwsbrieven

Wil je regelmatig de uitgebreide nieuwsbrief ontvangen? Stuur een mail naar Saha

Layout 2

De nieuwsbrief van september 2016

(Klik op: Nieuwsbrief Saha_sept16.pdf om de hele brief in pdf te downloaden)

 

 

 

 

 

 


 

Nieuwsbrief Saha_febr16_Pagina_1

De nieuwsbrief van februari 2016

(Klik op: Nieuwsbrief Saha_febr16 om de hele brief in pdf te downloaden)

 

 

 

 

 


 

Schermafbeelding 2015-10-24 om 21.52.52

De nieuwsbrief van mei 2015

(Klik op: Nieuwsbrief Saha_mei15_def om de hele brief in pdf te downloaden)

In deze nieuwsbrief vindt u de stand van zaken rond de UGATS, de koepel van vrouwencoöperaties waar een opleiding boekhouden gaat beginnen; de Boetiek, winkel en ontmoetingsruimte bij de centrale markt van Kaedi, het eerste initiatief van de gewone leden van de coöperatie; de ervaringen met de nieuwe niet-giftige textielverf die de vrouwen uitproberen, de Mutuelle de Santé, de onderlinge ziekteverzekering die het stadium van daadwerkelijke oprichting nadert; de nieuwe baan van Mohamadou en hoe het zijn familie vergaat…

 


Uit de nieuwsbrief van november 2014

De boetiek draait
De stoffen (Tissu, Bazin, Bizi, Chiga, Lagos) worden goed verkocht!
De supervisie door Mohamadou wordt goed gewaardeerd. Dieye Diabi (voorzitter van vrouwencoöperatie UGATS) gaat met Houleye Thiethie (verkoopster) en Mohamadou bekijken hoe zij het best ondersteund kan worden. Ze krijgt o.a. bijscholing computerwerk en boekhouding. Manthita Assa, een zeer goed gemotiveerd UGATS lid, gaat de publiciteit voor de boetiek doen op de radio.
UGATS krijgt ondersteuning door ONG Actions.
Op 25 september heeft een door Mohamadou geïnitieerde vergadering van de UGATS plaatsgevonden.Ook op advies van het Saha bestuur heeft hij de ONG Actions * gevraagd om de vrouwen te ondersteunen bij hun toch wel complexe organisatie, o.a. bij het opzetten van de lokale ziekteverzekering (Mutuelle de Santé). UGATS staat daarvoor open.
ONG Actions wil graag samenwerken met UGATS en SAHA. Het opzetten van de Mutuelle de Santé wordt een goed initiatief gevonden. ACTIONS gaat de vrouwen superviseren en trainen.
 * ONG Actions is een door de overheid erkende Niet Gouvernementele Organisatie. Ze heeft meerdere projecten op het gebied van gezondheidszorg uitgevoerd in de Gorgol regio, o.a. met financiering van UNICEF en OXFAM.

Textielverven
Er is nog onvoldoende duidelijkheid over de resultaten van de workshop en de animo van de vrouwen voor de nieuwe -niet giftige- verf. Voorgesteld is om een speciale pilot te organiseren om de nieuwe verf te promoten. Inmiddels is door Saha contact gelegd met de Dylon fabriek in Nederland voor rechtstreekse aankoop met korting.

Wedervaren van de familie Tandia
Mohamadou schrijft dat de Ramadan door de hitte en het vele werk een zware periode was. Vooral in Kaedi was het erg heet. Half juli zijn Djeyni en de kinderen naar Kaedi gekomen voor het vieren van het Suikerfeest: “het was super leuk en gezellig bij de families” aldus Mohamadou.
Aan het eind van het schooljaar liet Mohamadou met veel trots weten dat Badieye en Bakaou geslaagd zijn: “Nooit gedacht, in augustus 2013 konden deze kinderen met niemand communiceren in het Frans”.
Ook het WK voetbal werd gevolgd in Nouakchott. De kinderen vonden het echt niet leuk dat Nederland uitschakeld werd.

Het gezin had een goeie vakantie in augustus. Mohamadou solliciteerde in die periode naar werk in Nouakchott, want het gezin mist het samenzijn enorm ondanks Mohamadou’s ideale baan in Kaedi! Inmiddels is Mohamadou weer aan het werk. Er was o.a. een missie van gynaecologen uit Frankrijk en een bijscholing van het Rode kruis voor vroedvrouwen en artsen.

Het Nederlands Kamerorkest speelde een benefietconcert
SAHA mocht 650 euro ontvangen uit handen van Annette Zahn en Siebe van Schoot, beiden werkzaam bij het Nederlands Kamerorkest. Zes jaar geleden maakten zij een reis door de Sahara naar Mauritanië.
Ze waren erg onder de indruk van de gastvrijheid en vriendelijkheid van de bevolking. Ze organiseerden op 14 mei een benefietconcert waarbij foto’s van hun reis werden vertoond.

Oktober 2014: Sponsor-diner en -brunch groot succes
Layout 4

Op 11 en 12 oktober organiseerde SAHA in de prachtige Prima Hora Kas in Lent een sponsordiner en -brunch, met een zeer diverse kook-inbreng. Er was live West-Afrikaanse muziek met koraspeler-zanger Lamin Kuyateh. Ook lieten meerdere gasten zich vereeuwigen in Afrikaanse mode. Zij sponsorden hiermee de vrouwencoöperaties in Kaedi in Mauretanië.

Het sponsordiner werd door de gasten zeer gewaardeerd. Er werd fantastisch gekookt door koks-zonder-papier en (die ook mensen-zonder-papieren zijn) gecoacht door chefs Rob Beernink van Koken aan de Waal en Hans Kooijman van Vuur en Vlam. De opbrengst van diner en brunch is 1.000 euro. Een klein deel hiervan is besteed aan de ondersteuning van de mensen-zonder-papieren. Het was een succes en voor herhaling vatbaar waarbij vooral de ambiance een belangrijke rol speelde: de plek, het koken op vuur, de muziek, de medewerkers en bovenal de gasten natuurlijk!

U kunt nog altijd sponsoren: bijvoorbeeld een bedrag overmaken op NL02 INGB 0001 9905 21 van Stichting Saha, Nijmegen

————————

klik hier voor de overige nieuwsberichten van 2014

Klik hier voor de nieuwsberichten van 2013

Klik hier voor de nieuwsberichten van 2012

Klik hier voor de nieuwsberichten van 2011

Klik hier voor de nieuwsberichten van 2010